ZAGLAĐENA BETONSKA POVRŠINA
Kad betonska površina malo očvrsne pristupamo zaglađivanju površine rotacionim gladilicama (helikopterima). Na taj način površina postaje ravnija, a pore se zatvaraju, te pod postaje otporniji i čvršći. Ovako zaglađena površina može se koristiti kao takva ili biti priprema za razne vrste završnih premaza ili podne obloge (Epoxy premazi, keramičke pločice i slično…)

KVARCNI POD
Za vrijeme završne obrade površinu je moguće dodatno očvrsnuti posipavanjem mineralnih posipa (najčešće na bazi kvarcnog pijeska i cementa). Nanošenjem kvarcnog posipa pod postaje puno otporniji na habanje i razne vanjske utjecaje, marka betona se povečava do visokih 70, a površina se može obraditi do punog sjaja. Ovakav betonski pod je vrlo otporan i trajan, ne praši se i vrlo lako se održava, te je pogodan i za teški promet.
Kvarcni posip može biti u različitim bojama, najčešće se izvodi u sivoj boji betona, no može biti i crveni, zeleni, plavi, te u drugim bojama.

METLANI POD
Kod vanjskih betonskih podova, te raznih rampi potrebno je izvesti protukliznu površinu. Za protukliznost izvodimo Metlani betonski pod koji se izvodi povlačenjem posebnih četki u trenutku dok površina još nije potpuno očvrsnula.